Millega üllatab Tim Burton sel talvel?

Tim Burtonil on filmilavastajana täiesti eriline käekiri ja tuntuks on ta saanud tänu oma sürrealistlikele ja veidra huumoriga vürtsitatud filmidele. Suurim kuulsus saabus 1988. aastal, kui väiksemahulise eelarvega ulmekomöödia «Mardikamahl» korjas USA kinodes 80 miljonit dollarit ja millest kujunes ka aasta finantssensatsioon.

Californias sündinud Tim Burton oli lapsena tagasihoidlik laps, kelle meeldis joonistada ja vaadata filme  koletistest. See huvi viis Tim’i California kunstikooli, kust ta omakorda kutsuti kunstnik-multiplikaatorina tööle Walt Disney stuudiosse. Andekale noormehele andis stuudio loomingulise vabaduse ning peagi üllataski ta animafilmiga «Frankenweenie» (1984). Paraku tunnistati film lastele sobimatuks ning kinolinale see ei jõudnudki. Uus versioon animafilmist «Frankenweenie» ilmus 2009. aastal.

Oma 30-aastase karjääri jooksul on pidevalt eksperimenteeriv lavastaja töötanud väga paljude kummaliste projektide kallal. Filmist «Edward Käärkäsi» (1990) sai alguse pikaajaline koostöö Johnny Depp’iga.
Näiteks valmis 2010. aastal selles koostöös «Alice imedemaal», filmi järg on planeeritud aastasse 2016.

Film «Suured silmad» on Tim Burtoni värske film, paraku ilma Johnny Deppita.
Kuigi tegu on biograafilise draamaga,  teavad kõik selle lavastaja austajad, et Tim ei piirdu tavapärase  looga. Tim Burtoni läbinägelik teleskoop silmitseb publikut juba filmi reklaamplakatilt. Suurte silmadega tütarlaps justkui naelutab kinovaataja vana maali ette, mille loomislugu on ühtlasi koomiline kui kurb.
Suurte silmadega laste pildid maalinud Margareti mees veenab teda, et naiskunstnike tööd ei ole populaarsed ning paar otsustab autoriks panna Margareti abikaasa Walteri. Mingil hetkel hakkab mees ka ise uskuma, et on maalide autor ning on selle nimel kõigeks võimeline.

Kui tegu poleks Tim Burtoni filmiga, võiks tegu olla lihtsalt järjekordse reaalsetel sündmustel baseeruva dramaatilise komöödiaga. Nüüd aga pakub film «Suured silmad» sama palju salapära kui aknad, mis avavad inimese sisemaailma. Selle akna kardinad avanevad eesti kinovaatajatele juba 16. jaanuaril.